בלט דיסק צווארי

בלט דיסק צווארי הוא מצב רפואי שבו העצב מתחתך על ידי לחץ. עמוד השדרה הצווארי מורכב מ-7 חוליות, וביניהן דיסקים ג’לטיניים. אלו מסייעים לבלום זעזועים ולאפשר תנועה חופשית.

כאשר יש בלט דיסק שלוחץ על העצב, יכולים להופיע כאבים, נימול והקרנה לידיים. אלו הם סימנים לבלט דיסק צווארי. מצב זה יכול להשפיע לרעה על איכות החיים של הסובלים ממנו.

עיקרי הנושא

  • בלט דיסק צווארי נפוץ במיוחד בקרב עובדים גופניים, מהווה כ-70% מהמקרים בתחום הפיזיותרפיה.
  • כ-30% מהמקרים נובעים מחבלה פתאומית כמו נפילות או תאונות דרכים.
  • שחיקה יומיומית במקום העבודה מהווה כ-70% מגורמי הסיכון לבלט דיסק צווארי.
  • טיפול פיזיותרפי מועיל ב-80% מהמקרים ומיושם מעל 30 שנה.
  • בדיקות הדמיה כגון CT או MRI מזהות את מיקום ועומק הלחץ על העצב ב-90% מהמקרים.

מהו בלט דיסק צווארי ומדוע הוא נוצר?

דיסקוס או דיסקית, המוכרים גם בשם “דיסק”, נמצאים בין כל שתי חוליות בעמוד השדרה. הם מסייעים לבלום זעזועים וליצור מרווח בין החוליות. זה מאפשר תנועה חופשית של העצבים היוצאים מתעלת עמוד השדרה. בלט דיסק נוצר כאשר הדיסק לוחץ על העצב המצוי בתוך התעלה.

כאשר מתפתח בלט דיסק צווארי, הדיסק הרך בין החוליות מתפקע. הוא לוחץ על אחד העצבים היוצאים מעמוד השדרה. זה יכול לגרום לכאבים, עקצוצים או תחושת נימול בצוואר, בכתף, בידיים ואפילו בחזה.

סימנים ותסמינים של בלט דיסק

אם אתם חשים כאבי צוואר, הקרנות לידיים, תחושות של נימול, עקצוץ וכיווץ שרירים, ייתכן שאתם סובלים מבלט דיסק צווארי. תסמינים אלה נובעים מלחץ שהדיסק המפריע מפעיל על העצבים היוצאים מעמוד השדרה הצווארי. בבדיקה קלינית, הרופא עשוי לזהות גם מתח שרירי מוגבר, הגבלה בתנועתיות הצוואר, שינויים במראה ובמסת השרירים, וירידה ברפלקסים.

במקרים חמורים של בלט דיסק, הכאב לא חולף ולא נרפא גם לאחר מספר חודשים. ברוב המקרים בלט דיסק הוא תופעה זמנית החולפת תוך ארבעה עד שישה שבועות. תסמינים נוירולוגיים כוללים כאבי ראש, חוסר שליטה בסוגרים, יחלשות בשרירים, נימול, שיתוק חלקי בגפיים, תחושת דקירה ופגיעה ברפלקסים.

מצב חמור של בלט דיסק יכול להוביל לכאב מפושט והתפשטות לאזורים אחרים בגוף. המיקום של הבלט הדיסק בעמוד השדרה ישפיע על הסימנים, עם בלט בצוואר הוא משפיע על פלג הגוף העליון בעוד בלט באזור המותני ישפיע על הסוגרים ועל האגן.

בלט דיסק: גורמים וסיכון

בלט דיסק צווארי יכול להתפתח משני סיבות עיקריות: חבלה פתאומית ושחיקה יומיומית. חבלה פתאומית כמו תאונות או נפילות יכולה לגרום למתיחת הדיסק. זה יוצר לחץ על העצבים. שחיקה יומיומית, כמו עבודה מול מחשב בתנוחה לא נכונה, גם יכולה לגרום לבלט דיסק.

יש גורמי סיכון נוספים לבלט דיסק צווארי, כמו גורמים גנטיים, עישון ותזונה לקויה. מחקרים מראים שאנשים עם נטייה גנטית לבעיות בעמוד השדרה עלולים להיות בסיכון גבוה יותר. עישון ותזונה לקויה גם מזיקים לבריאות עמוד השדרה ומגבירים את הסיכון לבלט דיסק.

מחקרים מראים ש-86% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם המערבי סובלת מבלט דיסק. אך רק 5% מהמקרים מתפתחים לפריצת דיסק. הפריצה יכולה להתרחש מטראומה, נפילה או תאונה, או מפעילות גופנית מוגברת או הרמת חפצים כבדים בצורה לא נכונה.

אבחון וטיפול בבלט דיסק

לאבחן בלט דיסק צווארי, צריך לעשות בדיקות הדמיה כמו CT או MRI. הבדיקות הללו מזהים את מיקום ועומק הבלט. זה עוזר לבחור את הטיפול הנכון.

יש מספר אפשרויות לטיפול בבלט דיסק. ניתן לנסות תרופות נוגדות כאב ודלקת, פיזיותרפיה לחיזוק השרירים, וזריקות סטרואידים להפחתת דלקת.

במקרים שהטיפולים השמרניים לא עובדים, ייתכן שיהיה צורך בניתוח. הניתוח מסוגל להסרת חלק מהדיסק הבולט מעל העצב. זה יפחית לחץ ויסייע להקלת התסמינים.

ההחלטה על הטיפול הנכון תלויה במידת הנזק לדיסק, בחומרת התסמינים, ובמצב הבריאות של האדם. חשוב להתייעץ עם רופא מומחה לקבלת החלטה מיטבית.

מסקנה

בלט דיסק צווארי הוא מצב נפוץ שמשפיע על רבים. אך לא תמיד הוא מלווה בתסמינים חמורים. כ-66% מהמטופלים בטיפול שמרני מצליחים לספוג את הבלט בצורה טובה.

במקרים מסוימים, ניתוח יכול להיות הפתרון הטוב ביותר. זה נכון במיוחד כשיש עצירות שתן, נזק עצבי או כאב שמשפיע על החיים. פיזיותרפיה ואקופונקטורה יכולות לעזור להקל על התסמינים.

חשוב להתייעץ עם רופא מומחה לקבלת הטיפול הנכון. אורח חיים בריא, פעילות גופנית ותזונה נכונה יכולים למנוע בעיות בעתיד.